wil je ons
bellen of mailen
ADHD
Beterggz.nl hoe werkt de online behandeling

Heb ik ADHD?

Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder ADD Aandachtstekortstoornis 

Iemand met ADHD is sneller afgeleid, (erg) druk en vertoont ook vaak onnadenkend gedrag. Zulk gedrag geeft problemen: thuis, op school of werk en in de omgang met anderen.

Voor jonge kinderen bestaat de aanpak uit: training voor ouders en/of leerkracht. Vanaf zo’n 12 jaar is er ook training voor het kind zelf.

Voor een volwassene bestaat de aanpak uit: professionele behandeling, al dan niet in combinatie met medicijnen. ADHD kan verminderen of zelfs weggaan, maar er zijn ook mensen die er hun hele leven lang last van blijven houden.  

Bij ADHD heb je concentratieproblemen, last van onrust en handel je impulsief. Dit geeft thuis, op school of werk en in relaties problemen. Coaching en gedragstherapie helpen om minder last van ADHD te hebben. De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een behandelaar van Beterggz. Dit is een arts, psychiater of psycholoog. Medicijnen kunnen helpen, maar hebben soms ook ernstige bijwerkingen.

Wat is ADHD (bij volwassenen)?

Iemand met ADHD is vaak druk en kan zich moeilijk concentreren.

 De belangrijkste kenmerken van ADHD zijn:
- Snel afgeleid zijn en concentratieproblemen
- Erg druk zijn (hyperactief)
- Dingen doen zonder na te denken (impulsief)
- Problemen in het dagelijks leven (thuis, school, werk) en in het omgaan met anderen. Dit is al zo van kinds af aan. ADHD begint al op kinderleeftijd. Toch kan het best zijn dat je pas op latere leeftijd ontdekt dat je ADHD verschijnselen vertoont. Die had je als kind waarschijnlijk ook al, maar zijn toen niet als zodanig (h)erkend.

Volwassenen met ADHD hebben vaak minder last van het ‘druk zijn’ dan kinderen met ADHD. Sommige ‘ADHD’ers’ zijn juist helemaal niet druk, maar eerder stil en dromerig. Zij hebben alleen concentratieproblemen. Daarom wordt dit soms ADD genoemd. Dus zonder de H van hyperactief. ADD is echter geen officiële benaming.

De afkorting ADHD staat voor Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Of in het Nederlands: Aandachtsdeficiëntie-/Hyperactiviteitsstoornis). Dit betekent: een stoornis waarbij je een tekort hebt aan aandacht (concentratie) en hyperactiviteit vertoont.

Verschijnselen van ADHD bij volwassenen:
- Concentratieproblemen
- Problemen om de dag goed te plannen en dingen te organiseren

Maar ook:
- Chaotisch en rusteloos zijn
- Snel gefrustreerd raken
- Vaak te laat komen
- Veel en druk praten
- Te spontaan contact maken
- Snel beginnen en stoppen met een baan
- Problemen hebben om goed met geld om te gaan
- Problemen hebben met organisaties/mensen met gezag, zoals een leidinggevende

Volwassenen vinden vaak wel manieren om met hun mogelijkheden en beperkingen om te gaan. Met ADHD heeft u meer kans op andere psychische klachten, waaronder: depressie, angst, persoonlijkheidsproblemen en verslaving.

Hoe ontstaat ADHD?

De oorzaak van ADHD is onbekend. Wel is duidelijk dat het in sommige families vaker voorkomt dan in andere. Er wordt wel gedacht dat ADHD veroorzaakt of versterkt wordt door bijvoorbeeld het eten van veel suiker of kleurstoffen. Hier is onderzoek naar gedaan, maar echt bewijs hiervoor is niet gevonden.

 Adviezen voor volwassenen met ADHD:
- Probeer de verschijnselen van ADHD bij jezelf te leren herkennen
- Lees erover, zodat je jouw problemen beter kunt begrijpen
- Richt jouw werkplek zo in dat je niet snel wordt afgeleid
- Breng structuur in je dagelijkse leven door bijvoorbeeld altijd op dezelfde tijd op te staan, te eten en spullen op een vaste plek te leggen. Zet in je agenda wat je die dag gaat doen en hoeveel tijd die zaken ongeveer in beslag nemen.

Behandeling van ADHD bij volwassenen

Bespreek met de huisarts wie jou gaat behandelen. Dat kan de huisarts zelf zijn, al dan niet met ondersteuning van behandelaar van Beterggz (arts, psychiater of psycholoog). De behandeling geeft handvatten om te leren omgaan met de verschijnselen van ADHD. Zo’n behandeling is bijvoorbeeld (cognitieve) gedragstherapie. Daarbij leer je:

- Om de verschijnselen te herkennen;
- De dag structuur te geven;
- Je sterke kanten beter te gebruiken (misschien in een nieuwe opleiding of baan);
- Beter te ontspannen en om te gaan met stress;
- Beter te plannen en organiseren.

Heb je naast ADHD ook andere psychische problemen, zoals bijvoorbeeld: een angststoornis, depressie, verslaving of persoonlijkheidsproblemen? Dan stemt jouw behandelaar daar de behandeling op af.

Medicijnen bij ADHD voor volwassenen
Als coaching en gedragstherapie onvoldoende helpen met jouw Beterggz behandelaar om daarnaast medicijnen te gebruiken. Deze kunnen helpen om rustiger en geconcentreerder te worden.

ADHD-medicijnen zijn:

  • Methylfenidaat (met merknamen als Ritalin of Concerta)
  • Dexamfetamine (Amfexa)
  • Atomoxetine (Strattera)

Medicijnen hebben ook nadelen in de vorm van (ernstige) bijwerkingen. Weeg daarom met jouw behandelaar eerst goed de voor- en nadelen af voor je medicijnen gaat gebruiken.

Mogelijke bijwerkingen van ADHD-medicijnen:
- Vermageren
- Slecht(er) slapen
- Hoofdpijn
- Innerlijke onrust
- Druk gedrag
- Duizeligheid en misselijkheid
- Droge mond
- Zweten
- Hartkloppingen, verhoogde hartslag
- Verhoogde bloeddruk
- Meer kans op een hartaanval of een beroerte
- Psychische klachten, waaronder depressie of angst

Professionele hulp?

Voor een behandeling kun je terecht bij Beterggz. Wij helpen je om weer goed voor jezelf te kunnen zorgen, weer deel te nemen aan het (sociale) leven en je over het algemeen ook weer beter en gelukkiger te voelen.

Hulp. Hoe sneller hoe beter.

Gaan lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten je functioneren in de weg staan? Loop er niet voor weg. Onderneem actie. Hoe eerder hoe beter. Bij Beterggz kun je deze week nog beginnen met het behandelen en daarmee het verbeteren van je klachten. Je wordt thuis behandeld door onze artsen, psychiaters en psychologen. Via een beveiligde videoverbinding. Op momenten dat het jou past of nodig is. Ook ’s avonds en in het weekend. Alles zonder wachtlijst of eigen bijdrage. Alles wordt vergoed. Beter toch?

Geïnteresseerd?
meld je hier aan

Meld je hier aan