wil je ons
bellen of mailen

Schematherapie
Hulp bij psychische symptomen Beterggz.nl

Schematherapie geeft jou inzicht in de invloed van ervaringen uit je jeugd op je gedachten, gevoelens en gedrag van nu – en hoe je deze verandert. 

Als kind ontwikkelde je je eerste (onbewuste) ideeën over wie je bent, hoe je je moet gedragen en wat je van de wereld kunt verwachten. Deze patronen in denken, voelen en gedrag noemen we schema’s en die bepalen de manier waarop jij ook wanneer je ouder bent, naar de wereld kijkt. Als je als kind bepaalde basisbehoeftes hebt moeten missen, dan kunnen deze schema’s zich vrij extreem ontwikkelen en grote impact hebben op je leven. Als je gaat inzien hoe jouw schema’s zijn ontstaan en hoe ze je leven beïnvloeden, kun je bewust andere keuzes leren maken. 

We gaan er in schematherapie ervan uit dat je ervaringen uit je kindertijd lang kunnen doorwerken in je leven. Samen met je psycholoog of psychiater onderzoek je hoe jouw schema’s zijn ontstaan en hoe ze van invloed zijn op de problemen die je in het heden ervaart. Samen met jou stellen we doelen op, die we vastleggen in je behandelplan. Daarna gaan we samen met jou oefenen met andere manieren van denken, voelen en handelen. Je leert je dieperliggende behoeftes en gevoelens te herkennen en ze op een gezonde manier te uiten. Je leert ongewenste schema’s te verzwakken en gezonde gedachten en gedrag te versterken.  

Meld je hier aan
om beter te worden

Tijd om beter te worden